Након потписивања уговора произвођачи постали званични носиоци Жига квалитета
У жељи да олакшају пласман производа и прошире тржиште златиборским произвођачима традиционалних производа, Општина Чајетина је преко ПД „Златиборски еко-аграр“ у току прошле године регистровала Жиг гаранције „Добро са Златибора“. У просторијама Еко аграра извршено је потписивање уговора са произвођачима који су уложили свој труд, време и новац како би достигли ниво и стандард да понесу жиг квалитета. Први који су понели жиг квалитета су млекаре „Наша Златка“ и „Биљана Крин“, домаћинство Меловић из Рожанства и „Мало село Бојановићи“ из Голова.
Жиг гаранције квалитета регистрован је у марту месецу 2020. године, са циљем брендирања и бољег пласирања златиборских производа, а односи се и на очување квалитета и традиције. Производи са овом ознаком морају бити произведени од сировина са овог подручја, тј. не од оних које потичу из других крајева земље. Једини изузетак су прерађевине од меса, што је условљено величином сточног фонда.
„Тај пут до имплементације жига и до овог потписивања уговора ни мало није био лак ни нама а ни људима који жиг носе. Одабир се као категорија намеће сам. Свако ко живи на територији општине Чајетина, бави се производњом, или нуди услуге као туристичка домаћинства или ресторани и хотели до којих још увек нисмо стигли, и као такав препоручен је да може да конкурише да понесе жиг. Наш циљ је да се осете финансијски бенефити а са друге стране императив је да ово ширимо и да не буде из сваке категорије по један произвођач него да под ову гаранцију квалитета буде укључено што више људи и да временом и радом правимо бренд и да то заиста донесе вредност која је овде неопходна“, рекао је Марко Марић, директор ПД „Златиборски Еко Аграр“.
Поред традиционалних прехрамбених производа, жиг гаранције „Добро са Златибора“ моћи ће да понесу и традиционални одевни предмети (рукотворине), ресторани, као и категорисана сеоска туристичка домаћинства. Жиг се додељује људима које овласти сертификациона кућа а сваки производ заштићен овим жигом требало би да буде скупљи, јер то подразумева одређени стандард и квалитет.
Овом приликом произвођачи су изјавили колико им значи то што су и званично постали носиоци и које ће све бенефите остварити након потписивања уговора.
„Жиг је од великог значаја за нас произвођаче јер ћемо ми на овај начин брендирати наше производе и потенцијалним потрошачима гарантоваћемо квалитет и порекло традиционалних производа златиборског краја“, рекла је Разуменка Лучић, руководилац млекаре „Наша Златка“.
„Нама ће помоћи да наш производ буде препознатљив и знаће се да је то производ са Златибора и ван хотела и ресторана овога краја“, каже Биљана Џелебџић, руководилац млекаре „Биљана Крин“.
„Један од услова био је да наше сеоско домаћинство буде категоризовано и да наша понуда обухвата и живот некада и сада. Сматрам да ће овај жиг удружити све нас који смо га добили и да ћемо бити видљивији и домаћим и страним гостима“, каже Јелена Тодоровић, Мало село Бојанићи.
„Ми се већ 15 година бавимо туризмом, људи су препознали квалитет код нас и захваљујући томе смо и добили жиг“, рекла је Гордана Меловић, Домаћинство Меловићи.
Жиг гаранције „Добро са Златибора“ се може доделити само оним произвођачима који уредно воде евиденцију о набавци сировина, производњи и продаји производа, и онима који услуге пружају и продају у складу са важећим прописима. Жиг се добија на годину дана након чега се врше поновне контроле.
Данка Миловановић