На Златибору обележен јубилеј 50 година изградње пруге "Београд-Бар“

Доласком некадашњих акцијаша који су пре пет деценија учествовали у изградњи пруге Београд-Бар и откривањем спомен-плоче у железничкој станици Бранешци у златиборском селу Шљивовица обележен је велики јубилеј изградње пруге која и данас повезује Београд и Бар. У знак захвалности свим Чајетинцима који су учествовали у изградњи пруге која повезује главни град Србије са приморјем Црне Горе, Удружење учесника ОРА „Београд-Бар“ је председнику Општине Чајетина Милану Стаматовићу уручило захвалницу за активности у реализацији обележавања овог значајног јубилеја.

Милоје Рајовић, заменик председника Општине Чајетина, је подсетио да је тада на територији општине Чајетина изграђен Златиборски тунел, најдужи на барској прузи, као и три велика моста - Рибница, Врело и мост на Јабланици. „Ви сте то градили, а ми бисмо, уз помоћ државе, то требали да реконструишемо, чиме би Златибор и читав Златиборски округ добили још једну модерну саобраћајницу. Надамо се да ће држава, баш као и у Војводини, и у нашем крају определити средства за реконструкцију пруге која би као таква трајала још најмање 50 година. Уз наставак радова на аутопуту од Пожеге ка Златибору и активирање аеродрома Поникве, сви туристи из Србије и из читавог света ће моћи брзо да дођу на Златибор и уопште у места и пределе Златиборског округа“, нагласио је Рајовић.

Возом, симболично названим „Јубиларни бригадирски воз“, у Бранешце су дошли чланови  Удружења учесника омладинске радне акције „Београд-Бар“, на челу са својим председником Велизаром Поповићем, некадашњим замеником команданта Главног штаба ОРА и командантом Студентског насеља у Чајетини.

„Срећан сам што се налазим међу добрим људима који су ми остали у сећању од пре 50 година када смо у овом делу Златибора градили пругу, од Сушице до Златиборског тунела. Насеље нам је било у самој Чајетини, у Основној школи „Саво Јовановић Сирогојно“, како се тада звала, и у њему су боравили студенти из Србије, али и Мађарске и Пољске. Носим изузетне утиске из Чајетине и свеукупно смо имали један веома леп однос са мештанима и учествовали смо у културно-уметничким програмима, заједничким за акцијаше и за грађане“ присетио се Поповић времена боравка у Чајетини од пре 50 година.

(Фото: Марко Чушин)