На Златибору отворен тродневни Еко форум

Потпредседник Народне скупштине Србије Един Ђерлек отворио је на Златибору Еко форум који, како је рекао, „има за циљ подизање еколошке свести на тему рециклаже и управљања отпадом, циркуларне економије, е-мобилности, обновљивих извора енергије. Све оне теме које су у вези са циљевима Зелене агенде“.

Ђерлек је том приликом  нагласио да „Србија пуно улаже у пројекте смањивања загађења ваздуха, воде и земљишта“ и да се „пре свега мора подизати свест грађана о екологији. „Свесни смо проблема које имамо у Србији и она није једина земља која се суочила са проблемима еколошке природе, али Србија улаже значајна средства у њихово решавање“ закључио је Ђерлек.

О значају подизања еколошке свести, али и о актуелном проблему са регионалном депонијом отпада „Дубока“ говорио је Милољуб Албијанић, народни посланик Здраве Србије у Скупштини Србије, који је рекао да су у Народној скупштини одржани састанци на ту тему. „И председница Града Ужица и остали представници локалних самоуправа оснивача депоније су помогли са механизацијом, а и држава са своје стране чини све да проблем буде решен. Као један одговоран човек, апелујем да проблем буде трајно решен и да се на један добар начин одлаже отпад како би људи у свим општинама које гравитирају ка депонији „Дубоко“ квалитетно живели. Средњу школу сам учио у Ужицу, волим тај град и борићу се да његови грађани живе нормалним животом“ истакао је Албијанић.

Испред организатора златиборског Еко форума утиске о почетку рада је изнела Зорана Ђорић, представник компаније „Возим на струју“, која је навела да „у односу на земље окружења, у овој области смо, можда, и напреднији. У односу на Европу јесмо у заостатку, али ако се погледа проблем инфраструктуре, ту се сви сусрећемо са сличним или чак истим проблемима“.

Електро мобилност је садашњост, није будућност, и оно што је сјајно код увођења електричних возила јесу квоте тако да можемо пратити податке о увођењу електричних возила у компанијама. У Србији имамо компанију са 300 електро возила у свом возном парку, тако да не заостајемо за другим земљама, подвукла је Ђорић.

Организатор Еко форума на Златибору je српска компанија „Возим на струју“, док су партнери и пријатељи форума Привредна комора Србије, Центар за менаџмент из Београда, Немачка организација за сарадњу ГИЗ, Хрватски пословни клуб, Општина Чајетина, Туристичка организација Златибор и предузеће Голд гондола.