Уживање уз севдах на гондоли и завршетак летње сезоне

У духу севдалинки и летње планинске вечери завршена је још једна успешна сезона Голд гондоле и Туристичке организације Златибор на врху Торник. Група Mostar Sevdah Reunion направила је праву боемску атмосферу на последњој станици гондоле, а гости су уживали у јединственом амбијенту и оригиналном репертоару. Један од најпознатијих састава на Балкану извео је легендарне севдалинке попут „Чудна јада од Мостара града“, „Снијег паде на бехар на воће“, „У лијепом граду Вишеграду“, као и остале песме у којима вешто комбинују џез, етно, блуз, кантри и рок звук.

Главни печат летњој сезони на Златибору, али и региону, дала је модна ревија одржана на Голд гондоли на којој је познати модни цреатор, Игор Тодоровић, представио своју колекцију RESORT 2025. Овим догађајем гондола је још једном успела да представи Златибор у светлу светске туристичке дестинације и подигне стандард манифестација на отвореном. Кроз модну ревију гондола је спојила природу са високом модом, а у исто време одражавајући аутентичне вредности и естетику златиборског краја.

Инспирисана природом, гондола је приредила радионицу Дивљи кувар са Момчилом Антонијевићем на међустаници кроз коју су учесници сазнали које све лековито биље могу наћи у околини Рибничког језера и које све здраве оброке могу припремити од тих састојака. Нарочито интересовање привукло је предавање др Ранка Рајовића на тему НТЦ програма учења и развијања вештина код најмлађих чиме је гондола подржала модерне тенденције у обрзаовану. Повратак природи, креативоност, иновативни концепт забаве, очување традиције и културе Златибора, савремена естетика прилагођена аутентичним вредностима, као и подршка локалном предузетништву постали су главне вредности Голд гондоле.

Голд гондола и Туристичка Организација Златибор су за крај летње сезоне приредили несвакидашњи доживљај под звездама и забаву која савршено повезује природу и музику за душу. За овакве догађаје увек влада велико интересовање, а пажљиво ослушкивање жеља и афинитете посетилаца су и овог лета дали позитивне резултате. Гондола је током јула и августа превезла више од 50 000 путника који са задовољством проводе слободно време у разноврсним и иновативним садржајима на међустаници и Торнику, што је на нивоу претходне три године.

„Концерт групе Мостар Севдах Реунион, у сарадњи са Туристичком организацијом Златибор, треба да заокружи ову сезону кроз коју смо добро координирали и задовољили жеље свих генерација туриста на свим локалитетима и територији Општине Чајетина. Ова сезона је била заиста одлична. Мислим да смо нашим гостима опет понудили нешто више и другачије у односу на претходну годину. Било је много више пројекција летњег биоскопа који је прошле године постао јако популаран. Мислим да смо путнике ове године обрадовали и интересантним садржајима за најмлађе који су обухватили више од половине сваке седмице овог лета. Са друге стране мислим да смо подигли свест о бренду са модном ревијом коју смо организовали са Атељеом Игора Тодоровића на међустаници и показали да гондола није само вожња, него и место сусртета и догађаја. Због великих врућина, Голд гондола је прилагодила радно време и увела додатне садржаје за путнике који су могли да се возе до 20 часова. Та бројка од преко 50 000 људи током јула и августа показује и да су посетиоци задовољни оноим што смо им припремили. Ја сам лично задовољна, али увек може боље и то знању моје колеге. Начин на који ми радимо је да увек подижемо ту лествицу неки степеник више, па тако и овај концерт који је другачији у односу на прошлу годину то показује“, рекла је директорка ЈП „Голд гондола Златибор“ Бојана Божанић.

Јесењи период на гондоли ће се базирати на тим билдинг активностима јер се на Златибору одржавају бројни конгреси и семинари. Како је најављено михољско лето, посетиоце очекују нови садржаји како би уживали у лепом времену, а затим следи припрема забавног програма за зимску сезону.

Амбијент на Торнику је посебан и пружа потпуно нов доживљивај како публици, тако и уметницима који наступају на последњој станици Голд гондоле. Свеже планински ваздух, златиборска природа и добро расположена публика учинили су да чланови групе Мостар Севдах Реунион понесу незаборване успомене са гондоле.

„У последње време ово је заиста најнеобичнији амбијент на коме смо у последње време наступали. Ја са њима певам скоро осам година, а они постоје као група 25 година, али оваква локација се није скоро десила. Мислим да сви знају шта људе очекује са нама, а то су: љубав, лепа песма и севдах. Верујем да смо сви уживали уз заједничку енергију, ову лепу природу и вашу срдачну добродошлицу“, рекла је вокална солисткиња групе Mostar Sevdah Reunion Антонија Батинић.

Према најновијим подацима Републичког завода за статистику, Златибор се истиче као најпосећенија дестинација међу домаћим туристима и у првој половини 2024. године. У периоду од јануара до јуна, Златибор је забележио 463.086 ноћења домаћих гостију, што представља раст од импресивних 26 одсто у поређењу са истим периодом претходне године. Ови резултати јасно показују да Златибор и даље најпопуларнија дестинација, захваљујући својој богатој понуди туристичких атракција, културних догађаја и смештајних капацитета. Туристичка организација Златибор наставља са интензивним промотивним активностима и развојем нових туристичких производа, садржаја и активности, како би задржала овај позитиван тренд и унапредила туристичку понуду у складу са потребама и очекивањима посетилаца.

Модерни туристи, и страни и домаћи, имају све специфичније жеље и интересовања на које успешно одговара целокупна златиборска туристичка понуда трудећи са да буде корак испред. Голд гондола и Туристичка организација Златибор настављају са креирањем нових садржаја и унапређењем постојеће понуде са жељом да посетиоци имају што богатији забавни програм и могућност да проведу квалитетно време на најпосећенијој планини Србије.