Почела 16. Пршутијада у Мачкату
Наделеко позната манифестација „Пршутијада“ свечано је отворена данас по 16. пут у Мачкату. Ове године у новом простору, али и са новим организатором – Удружењем произвођача сувомеснатих производа, Сајам сувомеснатих производа оправдао је своје дугогодишње постојање. 17 излагача, од укупно 20 чланова овог удружења, представило се са традиционалним производима нашег краја – свињском и говеђом пршутом, стељом, сланином и кобасицом.
Примамљив мирис и укус прерађеног меса, богат културно уметнички програм и продајна изложба, која је организована у парохијском дому цркве у Мачкату, привукли су много посетилаца. Сајам је отворио председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, који се захвалио јавним предузећима која су помогла у организацији Пршутијаде, али и многобројним посетиоцима који из године у годину долазе у Мачкат и тако, по Стаматовићевим речима, дају свој допринос да се добар глас о општини Чајетина, Мачкату и традицији, чује далеко.
Оцењивање квалитета сувомеснатих производа вршио је „Југоинспект“ из Београда, а чланови жирија изгласали су победнике.
Бронзана медаља за овчију стељу припала је Ружици Стојановић, сребрна Душану Стојановићу, а златна медаља додељена је произвођачу Николи Брковићу.
У категорији домаћа кобасица, бронзану медаљу добио је Драгољуб Шопаловић, сребрну Никола Брковић, а златну Душан Стојановић.
Бронзана медаља у категорији сланина припала је Николи Брковићу, сребрна Радомиру Шопаловићу, а златна медаља Владану Стојановићу.
У категорији свињска пршута, бронзану медаљу добио је Драгољуб Шопаловић, сребрну браћа Стојановић, док је златну медаљу добио Душан Стојановић.
Бронзана медаља у категорији говеђа пршута додељена је Радомиру Шопаловићу, сребрна браћи Стојановић, а златна медаља додељена је Миливоју Танасковићу.
„Ово је прва награда коју смо добили од када се бавимо производњом сувомеснатих производа, а овим се бавимо већ четири генерације. Морам да кажем да су и остали производи свих наших произвођача квалитетни, а укуси су различити, па тако се и награде деле. Ми пршуту производимо на традиционални начин, с тим што смо то мало унапредили, јер је веома тешко сушити месо у летњем периоду. Што се меса тиче, набављамо га искључиво из Србије“, каже Миливоје Танасковић, чија је говеђа пршута добила највеће оцене жирија.
„Сваке године добијамо награде, а ове године добили смо три. Рецепт за квалитетан производ свакако је традиционалан начин прављења сувомеснатих производа, али и наша надморска висина, као и златиборски ваздух“, каже произвођач Крста Стојановић.
Овогодишња“Пршутијада“ одржана је под покровитељством општине Чајетина, ТО Златибор, КСЦ Чајетина и предузећа „Еко аграр“, а уз свесрдну помоћ самих произвођача, који су ове године, по први пут, били организатори.
„Драго ми је да су произвођачи постали свесни да су потребни удруживање и заједнички наступи, како би се изашло на тржиште и Србије и ван наших граница. Изузетно сам задовољан организацијом, а иако је лоше време, то није омело многобројне посетиоце да дођу“, каже Владимир Бојовић, директор ПД „Еко аграр“ које је било једно од покровитеља ове манифестације.
Извор:www.zlatiborpress.rs