„Дани пастрмке“ одржани у Љубишу

Љубиш је златиборско планинско село где се људи првенствено баве сточарством, а у последње време малинарством и туризмом. Поред тога у Љубишу се узгаја и калифорнијска пастрмка, те су МЗ Љубиш и општина Чајетина дошли на идеју да промовишу калифорнијску пастрмку, на тај начин што су организвали манифестацију „Дани пастрмке“.

Dani pastrmke
Ове године,одржано је треће по реду надметање у припремању пастрмке, али и прво у припремању рибље чорбе. А све то уз богат културно уметнички програм и спортска такмичења. У сеоско туристичком домаћинству „Кукањац“ припремана је рибља чорба.
Dani pastrmke

„Пошто имамо пастрмске рибњаке, ми још у рибљу чорбу додајемо шаран, скушу и беле рибе, како би та рибља чорба била изузетно добра и квалитетна“, каже Миле Кукањац, власник сеоско туристичког домаћинства „Оаза Цапо“.
Манифестацију је отворио председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

Dani pastrmke

„Желим да се захвалим свима који су прихватили да учествују на овом такмичењу и да одржимо наша села, да сачувамо наше традиционалне производе у Љубишу и да покажемо да је пастрмка која се овде производи високог квалитета и да људи могу ту понуду проширити на целу Србију, а да очувамо све оно што је српска традиција“,  нагласио је Стаматовић.
Удружење произвођача калифорнијске пастрмке „Љубишка пастрмка“ и МЗ Љубиш организатори су ове манифестације.

„Позивам све људе да и следеће године традиционално дођу код нас у Љубиш туристички и да напавно, пробају све специјалитете од пастрмке“, каже Милина Весовић, председник МЗ Љубиш.

Dani pastrmke
Жири у саставу Милисав Николић, Бојана Божанић и Владимир Петровић Пижон, у такмичењу у припремању пастрмке, донео је следећу одлуку:
Прво место – Терзићи из Љубиша;
Друго место – екипа „Овал“ са Златибора;
Треће место – екипа „С коца и конопца“ из Ариља.

„Осим, наравно, укуса пастрмке, ове године је жири обраћао пажњу на то шта и како се припрема, како изгледа сам штанд где је била пастрмка. Ја сам и раније била овде и учествовала у жирирању и заиста, мислим да је квалитет припреме пастрмке сасвим сигурно много бољи у односу на неки претходни период“, каже Бојана Божанић, члан жирија.

„Нисмо очекивали ову, могу рећи, заслужну награду. У свему овоме нисам учествовала сама, већ су ми помагали отац, супруг, девер, јетрва, деца и остали. Иначе, мислим да је у припремању пастрмке и њеној оцени пресудан био укус дима који је пресудио, мислим на буково дрво“, каже Оливера Терзић, која је освојила прво место у припремању пастрмке.

Dani pastrmke
Први пут ове године, одржано је и такмичење у припремању рибље чорбе, а победу је однела екипа „С коца и конопца“ из Ариља.

„Кувамо на свим такмичењима, чисто из љубави, разоноде и дружења, јер то волимо. И ево, направили смо овде најбољу чорбу, трећи смо били у пржењу пастрмке, а други по уређењу штанда“, каже Иван Чанчаревић, победник у припремању рибље чорбе.

Dani pastrmke
Покровитељи манифестације су општина Чајетина, ТО Златибор, Спортски центар Чајетина и Златиборски еко аграр.

www.zlatiborpress.rs