Љубиш обележио Дане пастрмке

Љубиш није обично село, већ село са забавом. Од купалишта и речних плажа, етно ресторана и домаће кухиње и све то зачињено „Данима пастрмке“, манифестацијом која је већ увелико постала традиција. Сјате се људи са свих страна, што гостију домаћих и страних, комшија из околних села. Буде ту и песме, игре, занимација разних. Својски се потруде Љубишани да угосте госте.

Dani pastrmke
А и пастрмка је добила своје дане, тако да се Дани пастрмке одржавају већ четврти пут по реду. И све је то лепо уврштено у туристичку понуду, а зарад дружења, уз добру трпезу и богат културно уметнички програм са такмичењем у традиционалним спортским дисциплинама нашег краја. Присутнима се обратио и манифестацију свечано отворио Милан Стаматовић, председник општине Чајетина речима:
„Поштовани Љубишани, гости, такмичари, који сте дошли данас да помогнете напорима Савета месне заједнице Љубиш да одржимо нашу српску традицију, нашу производњу, нашу традиционалну храну. Јесте да мало Љубиш одудара од традиције сувомеснатих производа али морамо да покажемо да имамо и ову другу врсту гастрономске понуде, да имамо здраву речну златиборску пастрмку. Хоћемо да сачувамо златиборска села, да унапредимо квалитет живота у златиборским селима, а општина Чајетина је већ данас једна од најуспешнијих локалних самоуправа у Србији. Трудимо се да равномерно развијамо све сеоске месне заједнице и да улажемо у инфраструктуру, а то је најосновније и најпотребније у селима, а потом да помогнемо и другим садржајима да млади људи овде остану“.

Dani pastrmke
Уз поједине повратнике живот у овом селу се мења на боље, а у правцу туризма, сточарства, производње органске хране, углавном кромпира и шаргарепе. Све је то лепо зачњено „Пастрмијадом“ са поруком да  Љубиш остане у Љубишу, да не напуштамо своја огњишта, а они који су отишли да увек ако желе могу да се врате. Човек по коме се препознају и Љубиш и Златибор је Љубивоје Ршумовић, који се такође обатио присутнима:
 „Помаже Бог! Ја могу само да потпишем оно што је Милан рекао и што вас вероватно више интересује него ово чиме се ја бавим. Сад кад се сетим детињста у Љубишу, а у вези са овом вашом манифестацијом која се лепо зове „пастрмијада“, „пастрмкијада“, сећам се да смо ми на руке ловили пастрмку у Љубишници. Наравно то је после многима од нас прешло у навику, да рибе ловимо „наруку“, што је добро. Предлажем да се село Љубиш не одсели у град, да покушамо да доселимо Љубишане из света и Љубишане из градова да дођу у Љубиш да овде направимо неку лепу атмосферу, да направимо нешто за људе који ће долазити у Љубиш и увек говорити као што и сад говоре да нису знали да је овако лепо овде. Зато је врло важно за све бас који сте одавде и који сте дошли овде и видели ове лепоте, да ширите глас о Љубишу“.
Такмичари су били на висини задтка, ведрог духа и доброг расположења. Свако је спремао на свој начин, уз декорацију или бело вино.
Dani pastrmke

Жири, на челу са Бојаном Божанић донео је одлуку да је најбољу и најукуснију пастрмку припремила Милка Пајовић из Ивањице.
„Учествујем већ пети пут на овој манифестацији. Нисам по струци угоститељски радник, али се бавим овом лепом активношћу из хобијс и кувам за моје пријатеље, за моју децу. Имам велику публику. Прошле године сам освојила друго место, а ове године прво, вероватно заслужено. Тајне нема неке велике, битно је само кувати срцем“,
рекла је Милка. Најуспешнији у припремању рибље чорбе био је Александар Лазовић из Београда, а награде је уручио Арсен Ђурић, заменик председника општине Чајетина.
Организатори ове манифестације су: Удружење произвођача калифорнијске пастрмке „Љубишка пастрмка“ и Месна заједница Љубиш. Покровитељи су општина Чајетина, ТО Златибор, СЦ Чајетина, Златиборски еко аграр и ресторан „Овал“.
Очигледно је да су и гости и домаћини били задовољни целодневним програмом. Уз добру забаву и дружење, Љубишани су оправдали поверење са позивом да се видимо и догодине. Љубиш је увек био „гарант“ добре забаве.

www.zlatiborpress.rs