Jубиларни 20. Сајам сувомеснатих производа „Пршутијада“
Jубиларни 20. Сајам сувомеснатих производа, популарна „Пршутијада“, отворен је у петак 14. фебруара у хали постављеној у порти цркве Св. пророка Илије у Мачкату. Своје производе изложио је 21 локални произвођач, а они су се такмичили у пет категорија. Сајму су присуствовали и инострани излагачи као и велики број љубитеља ове манифестације и укуса златиборских сувомеснатих производа.
21 излагач од укупно 33 члана Удружења произвођача сувомеснатих производа златиборског округа „Мачкат“, представило се са традиционалним производима нашег краја – кобасице, свињска и говеђа пршута, стеља и сланина. Оцењивање квалитета сувомеснатих производа – укуса, мириса, боје, изгледа пресека, вршио је „Југоинспект“ из Београда, а десет чланова жирија изгласали су победнике.
„Двадесети пут се налазимо овде у Мачкату, све смо бројнији и надамо се да ћемо потрајати и у наредних 200 година и да ћемо бити још већи и успешнији, са још више гостију и још већим бројем излагача и успешних произвођача“, каже Владимир Бојовић, директор Еко аграра.
Добитник златне медаље за најбољу говеђу пршуту је Mитар Марић који каже: „Ово ми није прва награда. Прошле године сам добио златну медаљу за свињску пршуту и овчију стељу. Ми смо познати по говедини и ове године је наша говеђа пршута била најквалитетнија. Рецепт за победу је квалитетно месо, чист ваздух и добро буково дрво“.
Прво место у категорији свињска пршута и бронзу за сланину добио је Радомир Шопаловић: „За добру свињску пршуту мора се кренути од добре сировине, добре свиње. Након што се месо добро осоли, мора дуго стајати у соли и мора се сушити на лаганој ватри од буковог дрвета“.
На самом почетку свечаности зачули су се звуци трубе оркестра Мирослава Ћунисијевића из Пожеге, након којих су присутни могли да уживају у играма КУД-а „Крива Река“ из Косовске Каменице. Отварајући манифестацију председник општине Чајетина Милан Стаматовић обратио се присутнима.
„На самом почетку желим пре свега да се захвалим произвођачима који проносе славу и чувају традицију ових наших производа. Надам се да ћемо уз помоћ општине Чајетина и озбиљних произвођача, након ових 20 одржаних сајмова, дочекати и тај дан да заштитимо ово географско подручје и да брендирамо ове производе а затим да са њима изађемо у Европу“, каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.
Инострани гости овога пута били су представници произвођача француских сирева.
„Наша тајна је у самом географском положају Алпа. То су сиреви од крављег млека које треба да буде јако масно, лагано да сазревају како их не бисмо шокирали и не сме се брзо осушити“, рекао је Оливиер Длузну.
Сувомеснати производи који су заштитни знак овог краја на изложбеном сајму могу се купити и пробати до недеље у 18 часова, када је и затварање сајма. Последњег дана мачкатске пршутијаде биће извучени срећни добитници наградне игре за коју су припремљене вредне робне награде.
Добитници награда:
Најбоља говеђа пршута:
1. Митар Марић
2. Илија Стојановић
3. Милија Брковић
Најбоља свињска пршута:
1. Радомир Шопаловић
2. Алексадар Радојичић
3. Бранко Шопаловић
Најбоља овчија стеља:
1. Душан Стојановић
2. Драган Стојановић
3. Владимир Анџић
Најбоља сланина:
1. Драгољуб Шопаловић
2. Радомир Шопаловић
3. Бранко Шопаловић
Најбоља домаћа кобасица:
1. Ружица Стојановић
2. Александар Челиковић
3. Владимир Анџић