Завршена девета Пршутијада
Фешта од пршуте и осталих златиборских ђаконија завршена је у суботу, 17. јануара 2008. године. Жири је и ове године изабрао најбоље произвођаче сувомеснатих производа, а ласкаву титулу шампиона са три велике златне, једном златном и једном сребрном медаљом је као и претходне године, Милија Брковић из Качера.
Тродневни 9. Сајам сувомеснатих производа Мачкат 2009. отворио је директор Туристичке организације ,,Златибор’’, Арсен Ђурић. Он је најавио да се очекује око 15.000 гостију испод сајмске шатре. Очекивања су и оправдана. Било је ту туриста, гостију из свих крајева Србије, али и бројни житељи општине Чајетина сјатили су се да прошетају по Мачкату, попију ракију која се дели на свим штандовима, виде се са пријатељима.
Државни секретар у ресорном министарству пољопривреде, г. Радошевић најавио је још снажније залагање министарства на јачању дуговечности пољопривредне производње и јачању локалних потенцијала за рурални развој. Истакнуто је да су златиборски месни производи постали бренд, али да је на реду заштита географског порекла.
Излагачи су задовољни овогодишњом Пршутијадом. Килограм говеђе пршуте плаћао се од 1300 до 1500 динара, свињска је била од 1100 до 1400 динара, сланина од 600 до 800 динара, кобасица од 600 до 850, а овчија стеља 1200 и чварци 1000 динара за килограм.
Стручни жири, на челу са професором Стојићем са Ветеринарског факултета оценио је 74 производа од 15 произвођача, а оцењивала се, као и сваке године својства говеђе и свињске пршуте, сланине, кобасице и овчије стеље. Иако је, према речима г. Стојића, квалитет за нијансу слабији него прошле године, медаљама окитило се више произвођача међу којима су Драган Стојановић, Милош Шопаловић, Радован Анџић и други.
Отварању су присуствовали државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Жељко Радошевић, помоћник министра Слободан Теофанов, директор Управе за ветерину Министарства Зоран Мићовић, ако и бројни представници привредних субјеката, банака, јавних установа и институција са територије Златиборског округа.
Организатори ове привредно-туристичке манифестације, у сарадњи са удружењем грађана ,,Агро центар Берба’’, за произвођаче сувомеснатих производа обезбедили су предавања на којима су их бројни познати стручњаци упознали са научним достигнућима у области говедарске производње, хигијени муже, савременим технологијама припремања сточне хране и исхране говеда, као и о пословању у сеоском туризму.