Завршени дани пршуте у Мачкату
,,Пршутијада’’ 2008. организована под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде привукла је на Златибор двадесет хиљада љубитеља доброг укуса и уживања.
Већ осму годину за редом окупљају се у Мачкату, селу подно Златибора произвођачи најбоље српске пршуте и кобасице. Јединствена је ово смотра сувомеснатих производа, где сви, већ како закораче у порту цркве Светог Илије Пророка осете мирис традиције и јединствен дах природе.
Сајам сувомеснатих производа отворио је министар Слободан Милосављевић, који је истакао да су чињенице да нема боље пршуте од златиборске све до Тихог океана. Напоменуо је да Влада Републике Србије чини све да помогне развој сточарства, кроз субвенције и кредитирање произвођача.
Присутне је поздравио и председник општине Чајетина Милан Стаматовић, који је изузетно задовољан организацијом сајма и и нада е ,,да ће сви имати користи од манифестације, како излагачи, тако и гости’’.
Празник за сладокусце, популарна ,,Пршутијада’’ одржава се сваке године првог викенда по Божићу и траје три дана. Организатори су произвођачи сувомеснатих производа и општина Чајетина. Заједничким снагама сваке године они окупљају, не само све више излагача, већ и посетилаца који су жељни оног изворног и традиционалног, што им Мачкат нуди.
Под овогодишњом сајамском шатром ређају се штандови мачкатских, качерских и осталих домаћина. Гостопримство златиборског сељака долази до изражаја. Врева и гужва, као никада до сада, али они нуде своје производе на пробу, ракија се троши немилице, пева се и игра. Домаћини износе своје најбоље комаде. Продаје се, али много је важније да се прикажу и промовишу своје производе.
У такмичарском делу, ове године учествовало је око тридесет произвођача са златиборском говеђом пршутом, ужичком кобасицом, ужичком сланином, овчијом стељом и другим. Као и сваке године, стручни жири састављен од еминентних стручњака оцењивао је квалитет производа. Највише великих златних медаља, као и претходне године добио је домаћин Милија Брковић из Качера, који је, тако, сајамски победник у квалитету.
Поред њега, по броју медаља истичу се Зоран Шопаловић, Глиша Стојановић, Жељко Филиповић, Милош Шопаловић и други. Најдужу говеђу прштуту на овогодишњи сајам донео је Драган Курчубић из Криве Реке, дугу 3,1 метар, а тешку 29 килограма. Зоран Шоплаовић, произвођач из Мачката произвео је најдужу кобасицу-6,1 метар, која тежи 13 килограма.
Жирију, као почасни члан, ове године придружио се и гост из Немачке, директор Института за технологију меса у Кулмбаху, господин Клаус Трегер. Он је врло задовољан оним што је видео и пробао, па је и понео неке узорке у свој крај.
Полако, златиборска ,,Пршутијада’’ пробија границе локалног и регионалног. Постаје сајам под покровитељством Републике и добија шири значај у окружењу. Долазе гости из Европе јер желе да осете лепоту укуса и мириса, знану само по чувењу..
Сваке године, сајам прати богат културно-уметнички програм, изложбе разноврсних ручних радова, али и предавања из области пољопривреде.