Шта мучи домаће произвођаче млека?
Претходне године је неким домаћинствима сточарство, због великих трошкова, постало неисплативо. Управо због тога, на Златибору желе да посебну пажњу посвете малим произвођачима којима би и конвенционална и органска производња донела зараду.
Пре 5 година музичар Драгош Токовић, одлучио је да се врати из града у Јабланицу и посвети органском сточарству. То је решио када му се родила прва ћерка Теодора, којој су љубимци домаће животиње.
„Ово је Ружа, Милка, Баја, Златка ииииии Милка", набраја Теодора Токовић, из Јабланице.
Драгош је осетио моралну обавезу да очува домаћинство, али сматра да опстанак малих произвођача зависи само од удруживања.
„Једна канта млека на оном брду ће да заувек остане једна канта. Е сад кад би ми нас пет, десет није битно и пет је довољно, кад би спојили пет канти то би већ била нека количина, која би могла да да неки смисао и да буде конкурентна да ли то за продају сира, да ли то за продају млека. Ја сматрам да би тај модел требало да заживи да би овде више тих малих поседа пољопривредника требало да се удружи", наводи Драгош Токовић, из Јабланице.
Због тога што мале количине млека нису интересантне великим откупљивачима, на Златибору је основана млекара, која је под ингеренцијом локалне самоуправе, по искуству из Норвешке.
„То је концепт да мали произвођачи, који нису препознати, који не могу да опстану сами, е ми смо се ту нашли, ми смо њих ту окупили под овај кров и једноставно пласирамо један финални производ од онога што они произведу. А опет цео концепт је такав да је кренуо да функционише локално, тренутно ради локално, али је зато одржив регионално, а сутра и на државном нивоу", објашњава Марко Марић, директор привредног друштва за развој пољопривреде општине Чајетина.
Произвођачи тако остварују профит не само од сировине. А млеко са нашег брдско планинског подручја не разликује се по квалитету од цењеног алпског.
„Златибор има изузетно повољне климатске услове, бујну вегетацију, изобиље лековитог биља. Ми сарађујемо са произвођачима млека чије краве током целе године проводе на испаши", наводи Разуменка Лучић, технолог млекаре.
Због тога та сировина има високу млечну маст, а млекара која послује као задруга, која је практично државна, могла би да буде модел сигурности за мале произвођаче, да уместо у кланицу, краве и даље изводе на пашњаке.
Видео можете погледати овде.