Матија Бећковић отворио 32. Међународни фестивал „Деца међу нарцисима“ 

32. Међународни дечји фестивал „Деца међу нарцисима“ данас је у Дому културе у Чајетини свечано отворио академик Матија Бећковић. 

Од својих почетака, пре 32 године, у замисли свог творца, песника  Михаила Ћуповића, фестивал „Деца међу нарцисима“ рођен је због деце, и за децу. Мноштво писаца за децу гостовало је овом фестивалу и сваки од њих оставио је свој печат. Овогодишњи фестивал биће упамћен по томе да га је отворио и са великим респектом деци се обратио Матија Бећковић.

"Ни у једној банци, ни у једном музеју, ни у једној архиви , нигде нема толико блага као што га има у овој сали у Чајетини. А међу вама ја видим оне који ће да отварају овакве фестивале, оне који ће да поздрављају оне који ће тада бити деца, а ви ћете сви бити велики и славни људи.Ја вас поздрављам и захваљујем се што сте ме звали да будем са вама  у Чајетини на данашњи дан овим срећним и славним поводом", рекао је Бећковић.

Присутне је овом приликом поздравио председник Општине Чајетина, Милан Стаматовић.
"Часни оци, даме и господо, драга децо, поштовани Матија,имам изузетно задовољство и част да вас у име општине Чајетина поздравим. Ево, скоро већ 23 године ми се виђамо, и као председник општине, присуствујем овим дивним догађајима где се из године у годину повећава број становника у општини Чајетина, а за нас најважније и најбитније - повећава се и број новорођене деце", истакао је Стаматовић. 

О значају овог дечјег фестивала говорила је, испред организатора, директорка  Културног центра “Златибор“ Чајетина Даница Јевтић Шишовић, као и овогодишњи кум „Нарциса“, песник Стеван Милошевић који је прегледао, оценио и наградио преко 400 дечјих литерарних радова који су и ове године на адресу чајетинског дома културе стизали из свих крајева Србије и земаља у окружењу.

"Децу треба мотивисати, децу треба уважити јер су они велики мали људи, све знају и ако им се пажња поклони, они  ће то знати да цене и дупло ће вратити, тако да се не бринемо; будућности са овом децом има, само им треба прићи на прави начин. Зато вам хвала штосте писали", рекла је, између осталог, Даница Јевтић Шишовић.

"Велика је срећа доћи овде и бити део оваквог једног фестивала, са оваквом традицијом. Сваки послат рад је заправо доказ нама и друштву да су ипак деца свесна књижевности. Без читања не можемо обогатити лексику која је изузетно важна у писању. Да обогатимо речник можемо само читањем, јер свака књига јесте свет за себе. Што више прочитаних књига - то већи број светова носимо у нама", нагласио је Милошевић.

Данашњи програм „Деце међу нарцисима“, који се затвара 18. маја, улепшали су мали фолклораши, чланови Удружења за неговање народне традиције школе фолклора из Криве Реке, Шљивовице и Мачката, КУД „Први партизан“ огранак из Сирогојна и фолклорна група ПУ „Радост“ из Чајетине.
  
Мирјана Ранковић Луковић