Чајетински произвођачи на “Good food & wine festival”
У суботу на Сава променади у Београду у оквиру Другог “Good food & wine festival” који је отворен 28. августа, одржан је сајам традиционалне хране и вина на коме се представило више од педесет излагача из Србије и региона. Прича о добром вину и традиционалним гастрономским специјалитетима била је погодна прилика да се Златибор, планина традиције и изворних српских укуса, представи бројним посетиоцима Фестивала.
Манифестација која се ове године одржава под слоганом „Окуси љубав на реци“, током фестивалске недеље окупила је више стотина учесника, произвођача хране и вина, угоститеља, туристичких радника и велики број посетилаца, љубитеља традиционалних производа из Србије и региона. Манифестацију је отворио заменик градоначелника града Београда, Горан Весић.
„Овакве манифестације су прилика за наше произвођаче да покажу шта имају, да буду њихов излог, да могу да продају своју робу. Зато је то важно и зато треба да их имамо што више. Ја сам заиста срећан што су сви ови људи овде. Сама чињеница да ове године има преко 70 излагача, а прошле године их је било преко 40, говори о томе колико су излагачи жељни да представе своју робу публици и колико су наши грађани жељни тога да присуствују једној оваквој манифестацији“, рекао је Горан Весић, поздрављајући учеснике и посетиоце овог догађаја који је први организовани јавни догађај у овој години.
Уз промотивне активности Туристичке организације Златибор, на београдској Сава променади своје место су нашли и произвођачи које представља Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски еко аграр“.
„ Данас овде имамо седам врло репрезентативних произвођача који су својим радом и залагањем заслужили да учествују на оваквој смотри. Свима нама који директно или индиректно учествујемо у производњи хране, круна нашег посла су посете оваквим фештама“, истакао је Марко Марић, в.д. дир. ПД „Златиборски еко аграр“.
Тако је у главном граду са територије општине Чајетина представљено Пољопривредно газдинство Ирене Мишовић „Златне Рудине“, произвођач сувомеснатих производа Митар Марић из Мачката, Пољопривредно газдинство Радељић са Тубаковом ракијом од шљиве, Пршутана „Аћим“д.о.о., Пољопривредно газдинство Светозар Дабић из Алин Потока са златиборским ливадским медом, као и Млекара „Наша Златка“.
„Откупљујемо млеко од мањих произвођача са територије општине Чајетина. Имамо одличну сировину какво је млеко са златиборских пашњака , а поред тога традиционалну производњу, тако да је квалитет загарантован,“ каже Разуменка Лучић, руководилац Млекаре. „Овде имамо златиборски кајмак, полумасни сир, бели сир кришку, сир са додатком влашца и љуте туцане паприке , што и правимо у млекари „Наша Златка“. Говорећи на основу досадашњег рада, кажем да не можемо да задовољимо тржиште тако да је у плану проширење капацитета и асортимана производа. Такође је у плану и изградња дегустационог центра у оквиру Млекаре.“
Овогодишњи “Good food & wine festival” организовало је удружење “Центар Спектар“, под покровитељством Секретаријата за привреду града Београда и Министарства трговине, туризма и телекомуникација.
„ Као што видите, велика је посећеност. Посетиоци могу да се упознају са произвођачима из целе Србије и из Региона, како са малим произвођачима, тако и са лидерима у производњи хране и пића као што су: винарија „Рубин“, „Златиборац“, „Витинка“, „Витаминка“, „Вода Врњци“ и многи други“, истакла је Надежда Тонић, ПР Фестивала.
На Фестивалу су додељене и награде за најбрендове у 16 категорија по мишљењу медијског жирија сачињеног од 20 новинара и уредника најутицајнијих српских медија. Заменик градоначелника, у име Града Београда, примио је Плакету за допринос развоју фестивалског туризма. Општем утиску допринео је и КУД „Абрашевић”, који ове године обележава 115 година постојања.